محمد رضا عارف: آمریکا با واسطه‌ها به ایران پیام می‌فرستد
گزارش اختصاصی

محمد رضا عارف: آمریکا با واسطه‌ها به ایران پیام می‌فرستد

۳ دقیقه ۵

تصویر: تولید هوش مصنوعی

تأکید بر نوآوری به عنوان راه‌حل چالش‌های اقتصادی

محمد رضا عارف در همایش پیشتازان نوآوری شستا به تهدیدات آمریکا اشاره کرد و بر لزوم حمایت از نوآوری تأکید کرد.

خلاصهٔ خبر

  • تأکید بر نوآوری به عنوان راه‌حل چالش‌های اقتصادی
  • این خبر نشان‌دهنده‌ی نگرانی‌های عارف درباره وضعیت تحقیق و توسعه در ایران و تأکید بر اهمیت نوآوری در اقتصاد کشور است.

محمد رضا عارف، معاون اول رئیس‌ جمهور، در همایش پیشتازان نوآوری شستا، به توطئه‌های استکبار اشاره کرد و گفت: "ما هیچ اطمینانی به این سلطه‌گر در حال اضمحلال نداریم." این سخنان در شرایطی مطرح شد که تنش‌ها میان ایران و آمریکا به اوج خود رسیده و عارف به اهمیت حمایت از نوآوری و توسعه اقتصاد دانش‌بنیان تأکید کرد.

لزوم جسارت و ریسک‌پذیری در نوآوری

عارف اظهار داشت: "نوآوری یکی از نیازهای ضروری کشور است و برای تحقق آن باید جسارت داشت و ایده‌های جدید را بدون بررسی رد نکرد." او همچنین به ضرورت خطرپذیری دستگاه‌ها و نهادها در حمایت از ایده‌های نوآورانه اشاره کرد و تأکید کرد که قوانین کشور باید بپذیرند که ریسک بزرگ حمایت از ایده‌های نوآورانه ضروری است.

معاون اول رئیس‌ جمهور با اشاره به اینکه پذیرش ریسک سنجیده از الزامات نوآوری است، افزود: "افزایش بهره‌وری باید معیار اصلی نوآوری باشد." او همچنین بر لزوم تکثیر دستاوردهای نوآوری در بخش‌های مختلف تأکید کرد و گفت: "دستاوردهای نوآوری نباید به یک عرصه محدود بماند."

انتقاد از وضعیت تحقیق و توسعه در صنعت

عارف در ادامه، انتقادی تند از جایگاه حاشیه‌ای تحقیق و توسعه در صنعت داشت و صنعت خودروسازی را به‌عنوان نمونه‌ای از پیامدهای این رویکرد معرفی کرد. او گفت: "صنعت خودروسازی ایران یک سال زودتر از کره جنوبی تولید خودرو را آغاز کرد، اما اکنون تفاوت‌ها آشکار است."

وی با تأکید بر اینکه در سال‌های گذشته مونتاژکار خوبی بوده‌ایم، خاطرنشان کرد: "تحقیق جایگاهی در مونتاژ ندارد و به همین خاطر، تحقیق و توسعه در صنعت به بخش حاشیه‌ای تبدیل شده است." عارف این وضعیت را به‌عنوان یک چالش جدی برای پیشرفت صنعتی کشور دانست و بر ضرورت حمایت از نوآوری و تولید دانش بومی تأکید کرد.

معاون اول رئیس‌ جمهور همچنین گرامیداشت ۱۳ آبان، روز دانش‌آموز و مبارزه با استکبار جهانی را فراموش نکرد و تصریح کرد: "دانش‌آموزان، سرمایه ارزشمند معنوی کشور هستند و باید از سال‌های نخست تحصیل به تربیت کودکان و نوجوانان متناسب با اولویت‌های علمی و فناورانه توجه شود."

او در ادامه بر توسعه علم و فناوری‌های پیشرفته بر اساس رهنمودهای رهبر شهید انقلاب تأکید کرد و گفت: "انتظار ایشان فراتر از دستیابی به جایگاه نخست منطقه‌ای در علم و فناوری بود." عارف با اشاره به اهمیت زبان فارسی در تبدیل به یک زبان علمی جهانی، بیان کرد که این امر نیازمند دستاوردهای علمی قابل توجه است.

او تأکید کرد که تحقق اقتصاد دانش‌بنیان از دیگر راهبردهای مورد تأکید رهبر شهید انقلاب است و گفت: "تکیه اصلی برای تحقق این راهبرد نیروی انسانی و دانشمندان جوان ایرانی است." عارف همچنین به ضرورت افزایش سرمایه‌گذاری در پژوهش و تحقیق اشاره کرد و بیان کرد که سهم تحقیق و پژوهش از تولید ناخالص داخلی هیچ‌گاه به میزان انتظار تأمین نشده است.

در پایان، عارف با قدردانی از مجموعه شستا برای برگزاری نخستین دوره نشان پیشتازان نوآوری، بر لزوم برنامه‌ریزی منسجم برای توسعه نوآوری تأکید کرد و پیشنهاد تشکیل ستادی برای نوآوری را مطرح کرد. او گفت: "باید با همفکری نخبگان، برنامه نوآوری دولت برای دو سال آینده مشخص شود."

منبع: tejaratnews.com

چرا این خبر مهم است؟

این خبر نشان‌دهنده‌ی نگرانی‌های عارف درباره وضعیت تحقیق و توسعه در ایران و تأکید بر اهمیت نوآوری در اقتصاد کشور است. در شرایط تنش‌های بین‌المللی، تقویت اقتصاد دانش‌بنیان می‌تواند به عنوان یک استراتژی کلیدی برای توسعه و استقلال اقتصادی مطرح شود.

پیشینه

در سال‌های اخیر، صنعت ایران با چالش‌های جدی در زمینه تحقیق و توسعه مواجه بوده است. اظهارات عارف در این زمینه به بررسی و نقد وضعیت کنونی و نیاز به تغییر رویکردها در حمایت از نوآوری و فناوری‌های جدید اشاره دارد.

اشتراک‌گذاری WhatsApp Telegram X Facebook